Kees Kraamer

Kees Kraamer kwam in 1982 in het tweede jaar van zijn studie biologie in aanraking met de allereerste (Apple) pc en dat gaf zijn leven een andere wending. Hij was meteen gegrepen. Hij begon op eigen kracht programma's te schrijven, volgde verschillende opleidingen op het gebied van ICT en is nu Application Consultant en Software Engineer bij CSC healthcare. Als hobby doet hij aan hardlopen (halve marathon van Linschoten 2009 in 1:41:09, marathon van Rotterdam 2010 in 4:09:55, marathon van IJsselstein 2011 in 4:04:32, marathon van Leiden 2013 in 4:22:08)

Een van zijn eerste projecten, nog tijdens zijn studie biologie, was het ontwikkelen van een weefprogramma. Zijn moeder, Corrie Kraamer, een fervent weefster, was voortdurend in de weer met kleurstiften en grote ruitjespapieren om weefontwerpen te maken. Dat moet op de computer kunnen! dacht Kees. En zo geschiedde. Door hun samenwerking groeide het probeersel uit tot een bruikbaar ms-dos programma WEEF – de voorloper van WinWeef.

Marijke Dekkers

Marijke Dekkers volgde de Ns-opleiding voor textieldocente en haalde daarna een specialisatie weven. Zij ontwikkelde haar kennis verder door verschillende cursussen in binnen- en buitenland. Marijke geeft al bijna 40 jaar weeflessen, lezingen en workshops door heel Nederland. Zij is medeschrijfster van het Landelijk Basisleerplan voor Getouwweven en schrijft regelmatig artikelen voor het tijdschrift 'Weven'.

Op een tentoonstelling in Delft demonstreerde Corrie Kraamer het programma dat Kees voor haar ontwikkeld had. Marijke Dekkers gaf op diezelfde tentoonstelling een weefdemonstratie. Het bleek dat Corrie in 1975 het weven leerde op de “Werkschuit” te Gouda, waar Marijke Dekkers een tijd stage liep en waar Kees ook regelmatig langskwam om na schooltijd Corrie op te halen. Al gauw bleek dat Kees de mogelijkheden van het programma wilde uitbreiden. Marijke bood aan om haar specialistische kennis over netwerktechnieken, weefsels met bindschachten en bloksubstitutie in te brengen bij de verdere ontwikkeling van het programma. Zo ontstond WinWeef9, waarschijnlijk het meest gebruikte weefprogramma in Nederland en gaven Marijke, Kees en Corrie op vele plaatsen daarin cursussen.

Marian Stubenitsky

Marian Stubenitsky weeft al sinds 1967. Haar belangstelling voor bindingsleer was vanaf de eerste weefles gewekt. Met veel oefenen en heel veel tekenen op ruitjespapier, had ze snel door hoe bindingen in elkaar zitten en vooral hoe je ermee kunt spelen, nieuwe bindingen kunt bedenken. Halverwege de jaren ’70 heeft zij de kadercursus Vakbekwaamheid Weven gedaan. Vanaf die tijd geeft ze weefles op locatie en bij haar thuis. Soms deed ze mee aan bijscholingscursussen en nu behoort ze, ook internationaal gezien, tot de top op weefgebied.

Vanaf het moment dat WinWeef uitkwam heeft Marian daar enthousiast gebruik van gemaakt. Als docent, als redacteur van WEVEN en als schrijfster van weefboeken, was WinWeef haar compagnon. Ze kan lezen en schrijven met het programma en als zeer kritisch docent en weefster komt zij uiteraard zaken tegen die ze niet handig, of voor verbetering vatbaar vindt. Via korte lijnen met Kees Kraamer heeft ze in de loop van de tijd al heel wat veranderingen en uitbreidingen in WinWeef weten aan te brengen. Kees zucht wel eens diep, omdat ze hem dwingt weer diep het programma in te duiken, maar door hun samenwerking is het resultaat een professioneel, maar gebruiksvriendelijk ontwerpprogramma.

http://www.weefschool.nl